mandag 2. august 2010

Eirik Raude - Skipet og Sverdet

Mens jeg venta på at hestehengeren blei ferdig på verksted,
så blei en pocketbok innkjøpt på OBS. Jeg digger historiske
romaner!

Eirik Raude - Skipet og Sverdet, skrevet av Preben Mørkbak, utgitt på Front Forlag første gang i 2009 og på 514 sider.

Forfatteren skriver selv i forordet at denne boken er et forsøk på å sette liv til de fakta man vet om den sangomsuste vikingen Eirik Raude. Mørkbak har tatt seg noen kunstneriske friheter og lagt til noen hendelser og personer for å få en hel historie, men hovedtrekkene i fortellingen kan nok stemme ganske godt overens med det man vet om Eirik Raude fra blant annet Snorresagaene.

Eirik Raude måtte flykte til Island som 13-14åring da hans far ble lyst fredløs av Tinget på Jæren. Faren behandler han strengt og sender han bort for opplæring hos Skjold-Bjarne. Her lærer Eirik å sloss og å bruke sverdet. Samtidig blir det klarere og klarere at han har et voldsomt temperament og hans læremester Skjold-Bjarne gjør det han kan for å lære sin svenn å styre seg. Allerede mens han er tenåring bestemmer Eirik seg for at hans lodd i livet er å hevne uretten mot sin far og søke oppreisning for slektens ære. Det er jo ikke hvilken som helst slekt han ætter fra. Eirik Raude er direkte etterkommer av selveste Øksne-Torer!

Romanen er godt skrevet og gir et livaktig innblikk i en vikings ville ferd. Både til havs og på tokt, men også en indre ferd i et menneskesinn som trekkes i alle ville veier av krav fra slekten, jarlen, guden Tor og et vilt temperament. Eirik Raudes ferd handler mye om å finne og bli kjent med sin indre stemme. Om denne stemmen kommer fra Tor, formaninger far faren eller Skjold-Bjarne eller er Eirik sitt eget sinn som koker er ikke alltid like lett å skille. Dessuten blir det enda mer komplisert når det kommer damer inn i Eiriks liv. Han er en stram viking med hard kustus på sine menn, men damene når lenger inn til ham og det plager ham at han er så svak for deres ønsker...
Dessverre skjemmes romanen litt av mye feilskriving. Noen bokstaver her og der som mangler, tastefeil osv. Ellers synes jeg det er en veldig god bok! På www.frontforlag.no står det at utgivelsen av bok 2 om Eirik Raude "Plogen og sangen" er planlagt utgitt i september i år. Jeg skal i hvertfall ha den!

7. Lese femti nye romaner (5/50) <-- er det ikke fler jeg har lest i det siste? Må skjerpe meg om målet skal nås!!

Ingen kommentarer: