fredag 6. august 2010

Men ikke hvis det gjelder din datter


Etter å ha konstatert at det blei lest alt for lite bøker om dagen, i forhold til planen og lista, så måtte det settes i gang noen strakstiltak! Og hva er bedre for å få i gang leselysta enn den siste boka fra favorittforfatteren? "Men ikke hvis det gjelder din datter" blei lest ut på under en uke!


Men ikke hvis det gjelder di datter, skrevet av Jan Guillou, utgitt på Pirat Forlag første gang i 2008 og på 408 sider.


Nok en gang brillierer Guillou sin superhelt, Carl Hamilton, med et usedvanlig skarpsinn med øye for detaljer og politiske finesser. Hamilton lykkes med å bli erklært sinnsyk i øyblikket og får dermed opphevet sin ti år gamle livstidsdom i Sverige og kan vende hjem. Vel hjemme får han et nytt bekjentskap; den pensjonerte franske obersten Pierre Tanguy. Tanguy har nettopp gjort suksée med en roman som forteller om livet som spesialsoldat. Hamilton er overbegeistret for romanen som han mener skildrer livet til en spion så godt det er mulig å gjøre det. De trives i hverandres selskap og møtes ofte til middagsselskapeligheter sammen med deres felles venn, den nylig pensjonerte journalisten Erik Ponti. Alt virker fredelig for de tre pensjonistene inntil Pierres fire år gamle datter blir kidnappet av tilsynelatende helproffe militære. Hvilke militære styrker hører de til? Hvor er datteren? Pierre Tanguy og Hamiltons tenkte tilværelse som pensjonister revner. De er plutselig tilbake på jobb og rekrutterer en hel privat hær av gamle militærvenner. Til og med Hamiltons gamle venninne Mouna al Husseini blir med på planene. Nathalie skal hjem. Koste hva det koste vil.


Boka inneholder alt man kan forvente fra Guillou; politikk, antiamerikanisme, militær sjargong, spenning og noen godt motiverte drap fortalt med et glimrende, kortfattet og presist språk. Guillou er en mester på å få frem alle detaljer uten å brodere de ut i det vide og det brede. Romanen holder nerven helt til siste side og ender lykkelig (ikke ofte en Hamiltonbok gjør det!!) for alle som holder med Hamilton og kjenner Mouna. Absolutt stor leseverdi og kommer til å gå rett inn i bokhylla, sammen med de andre bøkene om Carl Gustav Gilbert Hamilton, godt synlig der jeg liker å ha favorittbøkene mine!
7. Lese femti nye romaner (6/50)
Har forresten begynt på ny bok allerede: Helge Ingstad-Apache Indianerne (jakten på den tapte stamme)!

2 kommentarer:

Line sa...

Ååh, den har jeg lyst til å lese. Nå enda mer enn jeg hadde fra før av :)

Forresten: når kommer du til Ås?

Annicken sa...

Du må lese hele serien Line!! :) Kommer til Ås i morra, så får vi se for hvor lenge!