fredag 20. januar 2012

Breakfast at Tiffany's

Vandrende rundt i London på egenhånd la jeg merke til at de fleste bereiste på Subwayen alltid hadde noe å lese på og jeg skjønte fort at dette var måten å få disse minuttene under bakken til å fly avgårde: holde på veska og lese!
Når jeg da kom over en søt liten pocketbok med en tittel de fleste kjenner, så blei den lett med meg videre den dagen.  Nå trodde jo jeg at hele boka var Breakfast at Tiffany's, men den gang ei.  Den kjente fortellinga er visst bare en av flere kjente noveller av forfatteren Truman Capote og denne lille pocketboka var en samling av hans mest kjente historie og tre andre han gav ut i samme bok i 1958.

Breakfast at Tifanny's en novelle skrevet i jeg-form.  Den handler om en ung forfatter og hans opplevelse av en nokså eksentrisk, veldig levende og forførende nabo.  Hun lever av å forføre menn og de gavene de så gir henne.  En lang rekke av kjente millionærer, skuespillere, regissører og politikere tar veien innom Holly Golightly.  En ung dame som sprer om seg med historier man aldri vet om er sanne eller ei, men de er fengende!  Hun får tiltro til jeg-personen i fortellingen og de blir veldig nære venner.  Men aldri noe mer.  Inntil hun en dag bare drar.  Tittelen på fortellingen spiller på at Holly oppsøker New Yorks fineste juvelbutikk når hun trenger ro.  Det er visst noe med atmosfæren der som tiltaler henne.

House of Flowers er andre novelle i Breakfast at Tiffany's.  Den handler om ei ung jente fra en landsby oppe i fjellene som drar ned til byen for å selge noe korn.  I byen møter hun en helt annen virkelighet og blir værende.  Hun får jobb som gledespike i en bar og blir alle menns favoritt.  Hun hører de andre damene snakke om kjærlighet, men skjønner aldri hva de mener.  Derfor går hun til en medisin-/spåmann og spørr han til råds.  Rådet er å fange en bie i hånda og om den ikke stikker, så er du forelsket.  Hun prøver straks dette rådet når hun går fra den gamle mannen og tenker på en hyggelig kar i baren som alltid er snill mot henne.  Bien stikker henne straks og hånden svulmer opp.  En stund senere er det karneval i byen og hun møter er ung og kjekk kar fra en fjelllandsby, ikke ulik den hun selv kommer fra.  De løper sammen ned til stranden og henger sammen en hel natt.  Når han til slutt sovner i fanget hennes får hun strukket seg ut og fanget en bie.  Den stikker henne ikke.

A Diamond Guitar Mr Shaeffer sitter fengslet på 17ende året.  Han har for lengst sluttet å tenke på verden der ute og lever sitt stille liv innenfor murene.  Han har tross alt en dom på 99 år for mord.  En dag kommer en ny fange.  En ung cubaner som kan spille gitar så alle innsatte begynner å grine.  Han maler deres triste liv og skildrer deres uuttalte drømmer om verden utenfor med sin sarte stemme og forsiktige klimpring på gitaren sin.  Gitaren er fullstendig besatt av glassdiamanter og cubaneren vokter denne som sin kjæreste skatt.  Ingen får lov til å røre den.  Mr Shaeffer og cubaneren blir gode venner og etter en stund foreslår cubaneren at de skal rømme sammen.  Han har klekket ut en plan og snart skal det skje!  Gamle Mr Shaeffer begynner å drømme om livet utenfor igjen, ting  skal kanskje bli annerledes.  Han skal få møte folk igjen og få leve.  Uten at han selv vil det, så begynner kroppen hans å lengte etter friheten igjen.  Og når cubaneren sier de skal løpe, så løper Mr Shaeffer det han klarer.  Det er bare det at han klarer det ikke.

A Christmas Memory En ung foreldreløs gutt er blitt tatt hånd om av sin familie og satt til å passe ham er en litt eldre skrullete dame.  De er bestevenner og gjør ting sammen hver eneste dag.  De to og hunden.  Til jul har de helt faste rutiner og fruktkakebakingen er aller viktigst.  De sparer opp penger til fruktkakene gjennom hele resten av året for å ha råd til de fineste ingrediensene.  Sammen baker de over 30 kaker som de sender rundt til de de måtte mene at har gjort seg fortjent til det.  Ingrediensene og porto til å sende kakene blakker dem fullstendig, så julegaver og juletrepynt må de lage selv.  Juletreet henter de sammen langt inni skogen og så lager de drager til hverandre.  Samme hver jul.  Men et år har de som bestemmer bestemt at gutten må reise bort og begynne på militærskole.

En veldig søt novellesamling og så forskjellige historier om kjærlighet!  Ene fortellingen skildrer en avstandsforelskelse og fascinasjon, den andre om dyp kjærlighet til et menneske, den tredje om kjærligheten mellom to menn (dette må ha vært veldig kontroversielt i 1958!!??) og den siste om vennekjærlighet på tvers av generasjoner.  Anbefalt lesing!  Og nå skal jeg i hvertfall se superfilmen hvor Audrey Hepburn spiller Holly Golightly!

Ingen kommentarer: