onsdag 19. mai 2010

Ordets makt og avmakt


Da var jeg gjennom memoarboka til Jan Guillou! Så her kommer bokanmeldelsen:


Ordets makt og avmakt, skrevet av Jan Guillou, utgitt på Piratforlaget AS i 2009 og på 467 sider.
Dette er Guillous egen oppsummering av sitt liv som aktiv journalist, spaltist og skribent. Det starter fra hans spede begynnelse som ung mann som surrer bort mye penger for et mannfolkblad og må jobbe et år gratis for dem for å betale tilbake det han har brukt opp. I løpet av dette året fikk han lært seg mye om det å skrive slik at leseren både forstår og vil lese mer og han fikk avslørt Solbacka. Skolen han gikk på som unggutt. Å felle Solbacka var hans mål helt fra han gikk ut fra skolen der og hele motivasjonen til å starte på jussstudier i Stockholm. (Om Solbacka kan det leses i hans roman Ondskapen, anbefales!) Nå fikk han felt Solbacka på annet vis enn planlagt og han innså at det fantes et annet og mer virkningsfullt våpen; journalistikken.
Videre forteller Guillou veldig detaljert om sin karriere. Han forteller om opp og nedturer, bommerter, fengselsopphold og det å være overvåket av det svenske sikkerhetspolitiet (säpo). Det kommer frem mange spennende detaljer og fyren må ha levd et rikt liv! Om jeg opplever halvparten av det han har gjort, så skal jeg være veldig fornøyd! Han forteller om møter med spioner i midtøsten, ordkrig med Olof Palme, avsløringer av ulovlig overvåkning og kontroverser han har opplevd med redaktører, advokater og politikere.
Det jeg kanskje savner litt i denne boken er at Guillou er veldig lite kritisk til seg selv. De gangene ting ikke har gått helt rett for ham, så er det som regel noen andre han skylder på, eller "andre mediafolk" som vil ham vondt. Veldig få ganger tar Guillou feilen på egen kappe. Men det er vel kanskje fordelen med å skrive en slik bok selv, og ikke overlate biografiskrivinga til en annen mer kristisk journalist?
Jeg putter i hvertfall denne boka i båsen for biografier og kan huke av en bok til på lista mi!
10. Lese ti biografier (1/10)

Ingen kommentarer: