onsdag 12. januar 2011

Apache-Indianerne, Jakten på den tapte stamme

Da var jeg endelig ferdig med denne boka! Har brukt alt for langt tid.  Har dessverre hatt litt anna å gjøre den siste tida enn å lese.  Men det må det bli en slutt på!

Apache-Indianerne, Jakten på den tapte stamme, skrevet og fortalt av Helge Ingstad, utgitt av Gyldendal Norsk Forlag første gang i 1939 og er på 250 sider.

Dette er en klassiker!  Eventyreren, antropologen, pelsjegeren og nysgjerriperen Helge Ingstad forteller i denne boka om sin jakt etter de siste frittlevende apacheindianere i Sierra Madre.  Han har i reservatene i USA møtt noen gamle indianere som forteller om at ikke alle indianerne ble fanget eller drept når amerikanske og meksikanske militære jaktet indianerne på det verste.  Den store høvdingen Geronimo overgav seg til slutt, men noen fra hans stamme skal ikke ha vært enige i den avgjørelsen og ble ikke med til reservatene.
Den unge Ingstad blir fascinert av fortellingene om fortsatt ville indianere.  Han bestemmer seg for å finne dem.  Med ham på turen blir en gammel indianer, Yahnozah, en yngre kar ved navn Andrew Little som hadde apachemor og mexicansk far, men faren var blitt tatt til fange av apachene som barn og adoptert av stammen.  Dette var visst vanlig i disse tider.  Apachene røvet hvite barn og mexicanerne og amerikanerne røvet indianerbarn.  Det var en del velstående hvite som gjerne adopterte indianerbarn, litt som en kuriositet.

Ingstad og hans lille følge leier noen hester og muldyr og drar over grensa til Mexico.  Opp i fjellene og de dype skoger.  Etterhvert som turen tar form kvikner den gamle indianer til og sammen med den yngre halvindianer begynner han å synge gamle indianske sanger og tromme rundt kveldsbålene.  Ingstad synes dette er fantastisk spennende og håper det vil være med på å skape kontakt med de svært så sky indianerne han er ganske sikker på at finnes der inne i de dype skoger.

Boka er full av faktaopplysninger og historiske fortellinger om hva som egentlig skjedde når det amerikanske militæret jaget indianere for fullt.  Tidvis er det litt tungt å følge med.  Det er mange navn, ukjente og kjente indianere nevnes i fleng, tidssprangene er store og går frem og tilbake i tid.  Men på slutten av boken, når Ingstad går over til å fortelle om sitt eget ritt inn i skogen, blir det straks mye mer spennende og livaktig.  Ingstad skildrer godt og man får lyst til å se det han opplever med egne øyne!

Som det står bak på boken; "De er en makeløs skildrer og alt underbygger De med viten", et utsagn selveste Knut Hamsun stod for.  Det er et godt stempel på Ingstad.  Han visste hva han søkte etter og sørga for håndgripelige bevis for det meste han mente å finne ut om tidligere tiders folk. 
En spennende bok, et spennende tema og ikke minst, en spennende mann!

7. Lese femti nye romaner (7/50) --> må lese mer, nu! :) 

Ingen kommentarer: